Asociaţia care ar trebui să susţină oraşul în cursă este încă în chinurile facerii. În timp ce termenul desemnării localităţii care va obţine această titulatură în anul 2020 se apropie, membrii au căzut cu greu de acord asupra comitetului director.
Câteva zeci de persoane au participat, ieri, la întâlnirea Asociaţiei „Timişoara – Capitală Culturală Europeană”, organizată la Sala 2 a TNT. Deşi oraşul de pe Bega şi-a anunţat intenţia de a candida pentru acest titlu încă din prima lună a anului trecut, o dată cu inaugurarea celei de-a doua săli a teatrului naţional român, până acum această asociaţie nu a fost înregistrată la tribunal. Tot ce s-a reuşit, într-o perioadă de „numai” doi ani, a fost obţinerea trecerii denumirii în registrul de la Ministerul Justiţiei.
În asociaţie s-au înscris ca membri fondatori reprezentanţi ai instituţiilor publice, de cultură sau învăţământ şi diferite personalităţi ale Timişoarei, al căror scop ar trebui să fie promovarea oraşului pentru desemnarea acestuia drept capitală culturală, precum şi atragerea în acest demers a locuitorilor. Nu fără dificultăţi, deşi timpul nu este neapărat un aliat al promotorilor, ieri abia a fost ales consiliul director.
Membrii care au votat s-au pus cu greu de acord chiar şi asupra numărului de persoane care să coordoneze activitatea comisiilor pentru fiecare domeniu, până la urmă stabilindu-se că vor fi şapte. Pentru că directorii de instituţii nu au voie să fie numiţi în aceste poziţii, aceştia şi-au desemnat reprezentanţi. Potrivit statutului asociaţiei, aceasta ar trebui să asigure punerea în practică a evenimentelor incluse şi asociate Programului „Timişoara - Capitală Culturală Europeană”.
Cu toate acestea, nimeni nu ştie exact când se va întâmpla acest lucru. Primarul Gheorghe Ciuhandu, care a participat la întâlnire, a evitat iniţial să dea un termen pen