Acum afacerea exploatării aurului de la Roşia Montană se apropie de o clarificare decisivă pentru viitorul ei. Compania se află în faţa ultimului stadiu de aşteptare înainte de declanşarea operaţiunilor: extrem de importantul şi esenţialul aviz de mediu.
Pentru a vizualiza GALERIA FOTO, apasati pe poza de mai jos!
Ca atare, tensiunea s-a amplificat şi a căpătat dimensiunea unei probleme care preocupă întreaga naţiune. Dilema pare simplă. România trebuie să decidă dacă acceptă să facă o afacere cu aur, în care statul este partener minoritar, sau să închidă definitiv subiectul, după 14 ani de controverse, timp în care compania Gabriel Resources a cheltuit nişte bani, dar, mai ales, a cumpărat mai mult de trei sferturi din localitatea Roşia Montană.
În timp, ambele tabere, atât cea susţinută de cei implicaţi în afacere, cât şi aceea coagulată în jurul asociaţiei Alburnus Maior, şi-au expus poziţiile. Războiul este total.
Nucleul de oponenţi avertizează că proiectul va şterge de pe hartă masivul Cârnic, deci va modifica relieful, va spulbera un patrimoniu cultural remarcabil, care dăinuie din vremurile antice, când romanii exploatau aurul din munţii noştri şi ar putea afecta grav zona, din cauza pericolului prezentat de tehnologia care foloseşte cianuri.
Separat de impactul puternic asupra mediului, proiectul minier Roşia Montană Gold Corporation ar putea duce şi la distrugerea ireversibilă a acelor vestigii arheologice şi arhitecturale, spun oponenţii proiectului. Oficialii companiei Gold Corporation susţin că vor salva monumentele arheologice găsite şi că vor restaura casele din localitate.
Criza financiară a urcat însă preţul aurului la cote ameţitoare şi, cum turbulenţele din pieţele financiare mari ale lumii nu dau semne clare de calmare, analiştii pariază pe o creştere continuă a cotaţiilor metalului preţios. Această adevărată isp