Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are un buget de peste 18 milioane de euro, bani tocați anul acesta pentru salariile și nevoile profesionale ale celor 361 de ”angajați” ai instituției. Plătim cu milioane de euro un grup cu totul special de cetățeni.
Judecătorii judecătorilor și procurorilor sunt finanțați regește pentru a asigura curățarea sistemului de acei magistrați care sunt corupți, incompetenți, de rea-credință sau care alterează ideea de Justiție din orice alt motiv.
Judecând după halul în care se prezintă Justiția în fața românilor nu poți trage altă concluzie decât că plătim prea mulți bani unor indivizi care nu au capacitatea, voința, educația și inteligența de a percepe importanța rolului lor pentru societate. Judecând după cât de urât miroase a corupție și incompetență în instante, e limpede că sistemul are nevoie de o vidanjare profesională și mai ales morală.
Magistrații din CSM și alaiul lor ”tehnico-administrativ” au, teoretic, scopul de a face aerul respirabil în sistemul judiciar. Rolul lor este însă vital în societate, pentru că Justiția reglează aproape orice conflict și trebuie să acționeze în spiritul legii.
În lipsa unui CSM eficient Justiția ajunge să deregleze întreaga societate, lucru care se întâmplă în România. Mulți nu pot să-și imagineze cât de departe merg efectele lipsei de competență a CSM. Ele se văd aproape la orice pas, chiar și pe stradă. Puțini dintre cei care sunt revoltați de ruinarea zonelor istorice știu că, de fapt, istoria ne sparge capul, la propriu, pe stradă pentru că aceste clădiri nu au proprietar cert și nu au proprietar, în multe cazuri, pentru că Justiția a avut alte interese decât să gestioneze drept și legal litigiile legate de retrocedări.
Vedem zeci de accidente mortale săptămânal, dar puțini înțelegem că ele sunt și un efect al faptului că, în mod c