Calificările diverse acordate de aceste şcoli, de la asistenţi medicali până la ghizi turistici, informaticieni sau vameşi, sunt recunoscute de autorităţi. Majoritatea candidaţilor care s-au înghesuit să-şi depună dosarele în ultimele zile sunt elevi care au picat Bac-ul în sesiunea de toamnă.
Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila" din Bucureşti îşi are sediul într-o casă de pe strada Viitorului. Coincidenţă sau nu, cei care îi calcă pragul o fac tocmai cu această speranţă: că vor putea să-şi schimbe în bine anii care vin.
Pentru liceenii care au picat Bac-ul, această instituţie reprezintă o şansă. Pentru a urma cursurile prin care pot deveni asistenţi medicali, ei nu au nevoie de diploma de Bacalaureat. Mai mult, certificatul de competenţe pe care îl primesc la final le deschide poarta către spitalele din Europa. „E o meserie care se caută, sunt mai multe perspective şi îmi place. Aş vrea să lucrez afară, că nu se compară", spune Adrian (19 ani), care a venit din Câmpulung, judeţul Argeş, să se înscrie la postliceală, după ce a picat examenul de maturitate.
Alţi candidaţi la postliceale sunt oameni care, deşi au studii superioare, vin să înveţe o meserie care se caută. „S-a creat o isterie anul acesta pentru că procentul de picaţi la Bac e foarte mare, dar şcoala noastră e privilegiată, pentru că la noi nu predomină cei care nu au luat Bac-ul. Majoritatea sunt oameni instruiţi. Avem absolvenţi de facultate care vin la reconversie", explică Liliana Murguleţ, directoarea şcolii bucureştene. Alina (25 de ani), din Brăila, este într-o astfel de situaţie. Ea s-a mutat de trei ani în Capitală şi deocamdată are un job de mecanic auto, după ce a făcut doi ani de medicină la Galaţi. „Actuala meserie mi se pare prea dură şi m-am gândit să fac ceva mai feminin. Aşa că mă înscriu la asistenţi medicali. Am cele mai multe posibilităţi de angajare şi pot să p