Expertii cauta cel mai bun vin, într-un concurs naţional la Alba Iulia, în care sunt înscrise vinuri din cele mai bune podgorii din ţară.
Alba Iulia este locul de testare a aromelor pentru cei mai fini specialişti din ţară, în cadrul celei de-a V-a ediţie a Concursului Naţional "Strugurele de Aur".
Competiţia este organizată pe două secţiuni: vinuri liniştite şi efervescente. Vinurile liniştite sunt vinurile albe, rose şi roşii şi sunt împărţite şi în funcţie de conţinutul de zahăr: sec, demisec, demidulce şi dulce. Cele efervescente sunt vinurile spumante.
Vinurile sunt gustate şi notate de două echipe de degustători profesionişti, fiecare formată din cinci membrii. Probele au fost secretizate şi codificate cu două zile înainte de începerea concursului.
Expert: „Trebuie să analizăm vinurile în complexitatea lor“
Ca să testeze vinurile, un degustător are în faţă sticle învelite în hartie, pentru ca să nu stie ce gustă. Pentru început analizează culoarea şi limpezimea. Inspiră apoi adânc, ca să simtă aroma. Aşteaptă. Trebuie să o ţină minte. Mai miroase o dată şi gustă.
Unul dintre degustătorii profesionişti, care ne-a dezvăluit că preferă vinurile roşii, este Arina Oana Anton, cu o vechime în breaslă de 15 ani.
„Probele se evalueaă din punct de vedere vizual, se caută limpiditatea, culoarea, avem evaluarea mirosului şi apoi se evaluează gustativ, după patru criterii. Se acordă o notă şi pentru aspectele globale“, a explicat Arina Oana Anton,degustător profesionist şi profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Farmacie Veterinară din Bucureşti
Licoarea este plimbată prin gură, pentru ca papilele să-i simtă aromele. Indiferent cât de mult l-ar îndemna, expertul nu o înghite. Ar fi şi riscant. Până la sfârşitul zilei trebuie să deguste 50 de sortimente.
„Noi degustăm maxi