În Europa bursele dau din nou dovadă de nervozitate, băncile se simt fragile, în Italia şi în Spania sindicatele se mobilizează din nou şi au loc manifestaţii împotriva planurilor de rigoare, iar în Franţa are loc o vastă dezbatere legată de cum ar putea fi reconciliată austeritatea cu creşterea economică. Putem spune că acest început de septembrie este marcat de multe incertitudini la capitolul economie.
Încep efectiv lucrurile serioase, acum că vacanţele s-au terminat. În Franţa deputaţii şi senatorii au fost convocaţi în sesiune extraordinară pentru a analiza atît proiectul de buget cît şi planul european destinat să ajute Grecia. Franţa a intrat într-o logică drastică de economii, guvernul şi-a propus să taxeze noi sectoare (precum parcurile de distracţii sau hotelurile de lux).
În urma criticilor formulate atît în tabăra stîngii cît şi în cea a dreptei premierul Fillon a mai dat înapoi pe ici pe colo, dar principiul a rămas acelaşi: de undeva trebuie scoşi banii pentru reducerea deficitului.
Deputaţii francezi vor trebui să aprobe deci un veritabil plan de austeritate conceput de guvern, precum şi ultimul plan anunţat de europeni în favoarea Greciei. În ceea ce priveşte Grecia, însă, mulţi experţi spun că lucrurile nu stau prea bine, în ciuda unităţii şi a determinării afişate de europeni. Este greu de salvat Grecia fără... ajutorul Greciei, scrie marţi editorialistul ziarului LE FIGARO.
Or, mai spune el, în ultimii doi ani, deci în toată această perioadă de cînd primeşte ajutoare de la partenerii ei europeni, grecii dau dovadă de o incredibilă incompetentă. "Administraţia de la Atena rămîne total dezorganizată şi incapabilă să furnizeze măcar lista privatizărilor promise, în timp ce frauda fiscală rămîne un sport national, în general nepedepsit."
LE FIGARO mai decriptează unele incongruente si de partea "salvatorilor". Cum e