Foto: Thinkstock Nu trece zi fără să auzim sau să citim câte o noutate mai mult sau mai puţin interesantă legată de o infidelitate. X a înşelat-o pe Y cu Z, dar Y l-a iertat şi l-a reprimit cu braţele deschise. A l-a trădat pe B, iar el, săracul, nu-şi mai găseşte liniştea.
Oamenii, ca orice mamifer, au în sânge dorinţa şi pornirea de a-şi înşela fizic partenerul de viaţă pentru a-şi transmite genele. Mai multe studii realizate până în prezent au demonstrat că, în rândurile mamiferelor, monogamia este una dintre multele relaţii social-sexuale posibile. Monogamia adevărată, în care ambii parteneri sunt fideli ca la carte, adică până când moartea îi va despărţi, cum se spune, este, în consecinţă, una extrem de rară, susţin cercetătorii. Oamenii de ştiinţă au observat că orgiile sexuale sunt programate genetic, deoarece evoluţia majorităţii organismelor pluricelulare se opreşte în condiţiile inexistenţei unei căi de a combina genele şi de a da naştere unei alte generaţii.
Charles Snowdown, profesor de psihologie la Universitatea Wisconsin din Madison şi expert în comportamentul primatelor, spune că singurul mamifer care este monogam întreaga lui viaţă ar putea fi... şoarecele din subspecia californiană. Tot el afirmă că, în zilele noastre, monogamia este redefinită. Chiar şi cuplurile care petrec majoritatea timpului împreună sunt considerate doar „monogame din punct de vedere social”, adăugă specialistul. În lumea animală, regulile sunt simple şi, aparent, nu suferă nimeni: masculii se împerechează cu mai multe femele deoarece numai aşa există şanse mai mari de a-şi propaga genele, iar femelele fertilizate cu genele mai multor masculi au şanse mai mari să nască pui cu fundal genetic diversificat.
Pentru a explica o uriaşă dilemă – de ce se înşală oamenii între ei – cercetătorii au recurs la un şiretlic. Au studiat cu atenţie compor