Dacă România va adera la Spaţiul Schengen în etape, acest lucru ar reprezenta "un mare câştig" şi "un succes deosebit". Iată ce spune într-un interviu la RFI consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.
În opinia lui Leonard Orban, o eventuală aderare a României la Schengen în etape, mai întâi cu frontierele aeriene ar fi "categoric un câştig, un mare câştig, ţinând cont de contextul extrem de nefavorabil în care ne aflăm!".
"Am văzut recent un articol dintr-un ziar din SUA, care spunea că dacă acest proces ar fi avut loc cu vreo doi-trei ani în urmă, probabil ar fi fost o formalitate. Acum lucrurile sunt total diferite. Împărtăşesc această opinie. Sigur, faptul că nu se ridică controalele la frontierele terestre este un dezavantaj, dar trebuie să obţinem maximum în condiţiile date. Dacă se va reuşi acest lucru, va fi un succes deosebit", continuă Leonard Orban.
Consilierul prezidenţial mai precizează că negocierile cele mai intense au loc în prezent cu ţările reticente faţă de aderarea României la Schengen: Olanda, Franţa, Germania şi Finlanda. "E clar că negocierile cele mai intense le purtăm, nu numai noi, ci şi preşedinţia poloneză a Uniunii Europene şi aici vreau să subliniez că fără multe declaraţii sunt extrem de activi în găsirea unor soluţii, deci negocierile cele mai intense se poartă desigur cu ţările care au reticenţe faţă de acest process: Olanda, dar putem vorbi şi de Franţa, putem vorbi şi de Germania şi Finlanda", afirmă Leonard Orban.
Ţările mai sus menţionate se opun aderării României la Spaţiul Schengen acum. Olanda este una dintre cele mai vehemente voci, ea susţinând în repetate rânduri că România nu are stat de drept, poziţie criticată de autorităţile de la Bucureşti.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a început marţi, 6 septembrie, un mini-turneu în Olanda şi Marea Britanie, unde va vor