Fondul Monetar Internaţional face apel la Statele Unite şi Europa să abandoneze programele de austeritate fiscală şi să treacă la măsuri de stimulare economică, avertizând că economia mondială s-ar putea confrunta cu "o spirală ameninţătoare de scăderi", potrivit The Telegraph.
Christine Lagarde, managing director al FMI, a declarat că perspectivele economiei mondiale s-au deteriorat brusc pe durata verii. "Există în mod clar o criză a încrederii care a agravat în mod serios situaţia. Sunt necesare măsuri pentru a ne asigura că acest cerc vicios este întrerupt", a declarat Lagarde. "Gama de politici disponibile este mai restrânsă acum, după măsurile luate în 2009. Însă dacă guvernele, instituţiile şi băncile centrale vor colabora, vom evita recesiunea", a adăugat oficialul FMI.
Comentariile vin la începutul unei săptămâni extrem de importante pentru zona euro, în condiţiile în care Italia se pregăteşte să rostogolească o sumă importantă din datoriile sale, iar curtea constituţională a Germaniei va decide cu privire la legalitatea fondului de bailout al UE. Trezoreria Italiei trebuie să răscumpere titluri de 14,6 miliarde de euro în această săptămână şi de 62 de miliarde de euro până la sfârşitul acestei luni, cea mai ridicată valoare lunară din istorie. Pieţele sunt deja tensionate după ce oficialii UE-FMI au părăsit brusc Atena la sfâşitul săptămânii trecute, acuzând guvernul grec de nerespectarea condiţiilor de bailout.
Perioadă grea
"Sunt vremuri foarte dificile", a declarat Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene. BCE a reuşit să stabilizeze datoria Italiei în ultimele patru săptămâni, însă nu este clar cât mai poate face banca acest lucru după ce mai mulţi înalţi oficiali germani au caracterizat acţiunile acesteia drept ilegale.
Christine Lagarde a declarat că Statele Unite pot "abandon