Cele mai mari 35 de companii aflate în portofoliul statului român au avut anul trecut un business cumulat de aproape 10 miliarde de euro, dar nu au înregistrat profit, pierderile totale ale acestor coloşi ridicându-se la aproape 500 de milioane de euro. Ziarul Financiar lansează o campanie prin care îşi propune să aducă în prim-plan principalele probleme cu care aceste structuri se confruntă şi care sunt soluţiile prin care "găurile negre" ar putea fi transformate în centre de profit.
În contextul în care în ultimii 20 de ani managementul la stat a echivalat doar cu influenţa politică, nu puţine fiind cazurile în care oameni fară niciun fel de experienţă au ajuns să conducă domenii strategice pentru economia României, aducerea unor manageri privaţi, cu obiective clare de urmărit este văzută de mulţi oameni din piaţă ca o a doua Revoluţie.
Rămâne de văzut însă dacă nu cumva această a doua Revoluţie nu va fi doar una la nivel declarativ în prag de an electoral, cu toate că reprezentanţii Guvernului dau asigurări că în 2012 între 7-10 companii de stat vor avea management privat şi noi membri în consiliile de administraţie.
Bilanţurile celor mai mari 35 de companii de stat depuse la Ministerul Finanţelor, în care lucrează peste 210.000 de angajaţi, arată că în 2010 performanţele financiare ale acestor firme nu s-au modificat substanţial faţă de 2009, businessul cumulat ajungând la circa 10 miliarde de euro, iar pierderile continuând să fie la un nivel de circa 500 de milioane de euro.
Din totalul celor 35 de companii analizate, 13 au înregistrat pierderi anul trecut, acestea ridicându-se la un nivel total de aproape un miliard de euro.
Liderul acestui clasament al minusurilor este CFR SA, ale cărui pierderi au ajuns anul trecut la peste 300 de milioane de euro. Podiumul este completat de prezenţe obişnuite când vine vorba de p