Prima staţie de încărcare pentru automobile electrice din România a fost dată în folosinţă în iunie, aceasta fiind amplasată în spatele Pieţei Unirii din Capitală, lângă sediul Transelectrica. Astfel, proprietarii de maşini electrice pot de acum să îşi facă plinul la staţia electrică, preţul pentru o încărcare completă fiind de 5 lei ziua şi de 3 lei pe timpul nopţii.
Primul pas a fost făcut. În Bucureşti există acum o soluţie de uz public pentru alimentarea autovehiculelor electrice. Probabil că pasul următor în dezvoltarea acestei infrastructuri va fi făcut tot de mediul privat, înaintea demersurilor autorităţilor, care s-au angajat deja la aşa ceva, la nivel declarativ. Dar cum funcţionează o astfel de staţie de alimentare cu electricitate?
În interiorul staţiei există un sistem de contorizare şi unul de transmitere a informaţiilor la distanţă. Acestea pot ajunge mai departe într-un server de unde să poate fi gestionată toată informaţia. Staţia este gândită ca un sistem foarte simplu şi poate fi dezvoltată ca o reţea de unităţi care să poată fi amplasate în zone publice. Accesul se face printr-un sistem electronic, fie prin cartelă, fie prin coduri. Poate fi dezvoltat pentru acasă, pentru zone de parcări publice, pentru zone aferente instituţiilor. O staţie ca aceasta, pentru uz intern, al celor care lucrează într-o instituţie şi accesul este limitat, poate să ajungă la un preţ cuprins între 400 şi 600 de euro.
Oferta de maşini electrice începe deja să prindă formă pe plan local, astfel că Renault are nu mai puţin de 3 automobile în portofoliu, Kangoo Z.E., Fluence Z.E şi Twizzy, Citroën are C-Zero şi Mitsubishi i-MIEV, iar Smart şi Mini au lansat deja câte un model propulsat numai cu ajutorul motoarelor electrice.
Între 3 şi 6 lei pentru o încărcare completă
Reîncărcarea completă a unei baterii de maşină electrică dureaz