Analizele de laborator au confirmat ca toxiinfectia alimentara in masa produsa joi, la Bivolari, a avut ca sursa coliva. "Am identificat enterotoxina stafilococica in coliva si in carnea tocata. Cantitatea de enterotoxina din carnea tocata este redusa, ceea ce ne face sa credem ca simplul consum al carnii nu putea provoca o asemenea toxiinfectie. Suntem siguri ca produsul consumat si care a provocat imbolnavirea este coliva", a declarat dr. Elena Isan, sefa laboratorului de analize al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).
Autoritatile au apelat la laboratorul DSVSA intrucat este unul dintre cele mai performante din tara. In aceste zile, se fac teste si pe mancarea servita la parastas de Pavel Calianu.
In ceea ce priveste contaminarea mancarii, specialistii iau in calcul doua ipoteze. Prima este aceea ca stafilococul ce a provocat imbolnavirea ar proveni din alunele folosite la prepararea colivei. Avand continut mare de sare si de grasimi, alunele constituie un mediu propice pentru dezvoltarea acestora. A doua ipoteza este legata de existenta unei persoane contaminate, care a ajutat la prepararea colivei, dar si a ardeilor umpluti, intrand astfel in contact si cu carnea tocata. Germenii din grupul stafilococilor sunt capabili sa elaboreze toxine cu efecte multiple. Pasteurizarea poate distruge stafilococul, dar nu si enterotoxina, care poate rezista la temperaturi de 120 de grade C. Acesta este si motivul pentru care se presupune ca stafilococul provine din alune, fiind singurul ingredient al colivei netratat termic. Prezenta stafilococilor si a toxinelor acestora într-un produs alimentar nu modifica însusirile senzoriale ale alimentului.
Reamintim ca, in urma consumului de coliva la un praznic, joi seara au ajuns la spital 31 de persoane din satul Buruienesti, comuna Bivolari. Dintre acestia,