Apetitul statului pentru finanţare va permite băncilor să facă presiuni pentru randamente mai mari, iar Ministerul Finanţelor ar putea fi nevoit să le accepte, întrucât în august, deşi a plătit dobânzi în creştere, planul de finanţare nu a fost îndeplinit, consideră analiştii ING, citează Mediafax. Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în septembrie 4,6 miliarde lei de la bănci prin emisiuni de titluri de stat, mai mult decât în lunile anterioare, în condiţiile în care în august a reuşit să atragă doar 2,3 miliarde lei, cu mult sub valoarea programată de 4 miliarde lei.
"Afişarea unui astfel de apetit pentru finanţare va continua să alimenteze cererea pentru randamente mai mari. Ministerul Finanţelor a căzut în propria capcană şi îi va fi foarte greu să nu plătească randamente mai mari", se arată într-un raport ING. Randamentele la titlurile de stat plătite de Ministerul Finanţelor au crescut în august faţă de iulie, în special pentru împrumuturile pe termen scurt. În ultimele trei licitaţii la care au fost acceptate oferte pentru certificate la un an, randamentele au crescut de la 6,19% pe 11 iulie, la 6,34% pe 8 august şi 6,64% pe 16 august.
La ultima licitaţie pentru certificate de trezorerie cu maturitatea la un an, Trezoreria a respins toate ofertele băncilor, considerând că randamentul cerut a fost prea mare. Acelaşi scenariu a avut loc şi la prima licitaţie din septembrie, pentru obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani.
Analiştii ING estimează că în primele opt luni ale anului Trezoreria a atras fonduri, inclusiv de la Comisia Europeană, care depăşesc cu 6 miliarde lei necesarul total de finanţare. La jumătatea anului, datoria publică a României a ajuns la 214 miliarde lei, echivalentul a 39,4% din PIB.
Apetitul statului pentru finanţare va permite băncilor să facă presiuni pentru randamente mai mari, iar Ministerul Finanţelor ar pute