Afecţiunea nu se vindecă, dar poate fi ţinută în frâu cu analgezice, exerciţii fizice şi terapie cu căldură. Sursa: SHUTTERSTOCK
Reumatismul nu este o boală în sine, ci descrie dureri la încheieturi, oase şi muşchi. Există peste 200 de boli reumatice, care afectează o treime din populaţia Europei. Pot afecta persoane de orice vârstă, inclusiv copiii, însă unele forme sunt mai frecvente la anumite vârste, iar altele afectează mai mult femeile. Un sfert din costurile cu bolile în Europa sunt datorate celor reumatice, iar jumătate din bolnavi ajung să-şi piardă rapid locul de muncă. Rata şomajului în rândul acestora este de trei ori mai mare decât în cazul persoanelor sănătoase.
Spatele şi degetele, cele mai afectate
Deşi în multe situaţii bolile reumatice nu se pot vindeca, medicii au acum posibilitatea să le diagnosticheze mai uşor şi mai repede, iar prin tratament corect pot fi ţinute sub control.
"Dintre bolile reumatice, cea mai întâlnită este artroza. 80% din bolnavii cu artroză au o limitare a mobilităţii, atât de severă încât un sfert din ei nu-şi mai pot îndeplini nici măcar activităţile casnice", explică dr. Cătălin Codreanu, specialist reumatolog.
Cartilajul se deteriorează, devine mai moale şi mai subţire. Astfel, articulaţia nu mai poate atenua la fel de bine şocurile din timpul mişcării, osul se măreşte, iar pe marginea lui se formează vârfuri osoase sau "ciocuri". Cele mai afectate sunt articulaţiile gâtului, spatelui, genunchilor, şoldurilor şi degetelor. Afectează mai mult femeile.
Paracetamolul potoleşte durerile
Afecţiunea poate fi moştenită, dar poate fi cauzată şi de suprasolicitarea îndelungată a articulaţiilor (munci grele, obezitate, leziuni sportive). Primele probleme resimţite sunt durerea, înţepeneala şi inflamarea articu laţiilor. Artroza poate fi ameliorată cu medicamente şi cu exerciţii fiz