Cel puţin asa reiese din repartizarea locurilor pentru studii universitare studenţilor din Republica Moldova, făcută de Ministerul Educaţiei. A fost micşorat şi numărul basarabenilor cu diplomă de Bacalaureat obţinută în România, care îşi vor face studiile la Galaţi.
Extensiuenea transfrontalieră de la Cahul a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi va avea mai puţini noi-veniţi. Anul acesta doar 210 de studenţi din Republica Moldova vor intra la locurile pentru licenţă, faţă de 360, cât au fost admişi anul trecut.
„Ministerul a distribuit aceste locuri după cum a considerat de cuviinţă. Poate s-au gândit că sunt probleme cu cazările şi i-au redirecţionat pe absolvenţi la alte universităţi", a declarat Iulian Bîrsan, prorector la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.
Extensiunea transfrontalieră de la Cahul a fost revitalizată cu doi în urmă, ca efect imediat al semnării tratatului de colaborare dintre România şi Republica Moldova. Specializările oferite aici diferă de la an la an . Pentru 2011-2012 au fost excluse informatica şi limbile moderne, fiind introduse, în schimb, specializări noi ca acuacultura şi alte domenii de studii pe care universităţile din Republica Moldova nu le au.
„Chiar și 210 locuri la licență oferite de către minister sunt suficiente ca să ofere șanse oricui care vrea să studieze la extensiunea Universității Dunărea de Jos de la Cahul. În schimb anul acesta ministerul a fost generos, oferind 69 locuri cu bursă și 75 locuri la buget fără bursă din turul doi, conform proiectului de metodologie de suplimentare a locurilor pentru românii de pretutindeni", a declarat Dumitru Rusu, secretarul Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi.
Studentul basarabean "costă" dublu faţă de cel român!