Apropiata numire a şefului CSA a dat naştere unui război cu fronturi şi victime în toate domeniile, de la politică şi business la presă. La luptă iau parte şi trei dintre cei mai bogaţi români.
Cine va conduce în următorii patru ani Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) sau, mai clar, cine va avea privilegiul de a supraveghea o piaţă a cărei valoare se ridică la peste 2 miliarde de euro în fiecare an?
Aceasta este întrebarea care preocupă o bună parte a presei (inclusiv a celei tabloide), care nu-i lasă să doarmă liniştiţi pe preşedinţii companiilor de asigurări şi care transformă parlamentarii din Comisiile de Buget-Finanţe ale celor două camere în ţinte predilecte pentru diferite "grupuri de lobby".
În această toamnă, deputaţii şi senatorii aleg noii membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi, implicit, preşedintele acestei instituţii, iar acest fapt nu putea să treacă neobservat din moment ce marele câştigător va deţine nu doar controlul asupra unei pieţe de peste 2 miliarde de euro, dar şi cel mai mare salariu din România.
Şi-au anunţat candidatura Cristian Constantinescu, fostul preşedinte al Allianz-Ţiriac , şi Angela Toncescu, actualul preşedinte al CSA. Ambii candidaţi, persoane vechi în sistem (încă de pe vremea ADAS-ului), ambii candidaţi cu rezultate notabile în companiile în care au lucrat, ambii cu ceva probleme de credibilitate de la un punct încolo, unul susţinut de PDL (Cristian Constantinescu), altul aflat în graţiile USL (Angela Toncescu).
Nume mari în joc
Alegerile pentru şefia CSA au toate ingredientele unui film american cu mare succes la public. Printre personaje găsim politicieni, oameni de afaceri de top, ziarişti, iar din scenariu nu lipsesc serviciile secrete. Cristian Constantinescu este un personaj foarte apropiat de omul de afaceri Ion Ţiriac, cu banii şi în folosul căruia a construit Allianz