Încă de când scandalul Wikileaks a atins apogeul şi mai multe grupuri de hakeri s-au luptat să protejeze site-ul în lupta cu Guvernul American, lumea a realizat mai mult ca oricând că internetul nu este doar un loc prietenos unde împarţi fotografii şi impresii cu prietenii sau cauţi informaţii despre cele mai importante ştiri ale zilei.
Tocmai aspectul liber şi interactiv al www-ului a creat dorinţa de a avea un spaţiu ascuns sau protejat de ochii vigilenţi ai legii.
Anonymous unul dintre cele mai puternice mişcări care include şi grupuri de hakeri a luat naştere din dorinţa de a proteja libertatea informaţiei pe internet. Comunităţi cum ar fi 4Chan sau Onion Network i-au ajutat pe membrii acesteia să discute departe de curioşi.
Informaţia dezvăluită sub protecţia anonimatului
Onion Network sau Tor (The Onion Router) este o reţea virtuală unde identitatea utilizatorului este foarte bine ascunsă. Prin simpla instalare pe computer a unui program care facilitează accesul la reţea utilizatorul accesează orice pagina fără să fie regăsit, identitatea acesuia fiind ascunsă prin mai multe servere care se conectează între ele fără să ştie unul de existenţa celuilalt.
Tor a devenit foarte popular printre cei pricepuţi în ale internetului şi este folosit în principal de cei care au ceva de ascuns.
G.G, de profesie analist programator, ne-a dat câteva exemple dintre cele mai întâlnite postări de pe Tor. "Sunt oameni care posteaza informaţii care nu ar trebui să fie disponibile publicului, sau care sunt confidenţiale, pornografie cu minori sau vând droguri", spune programatorul.
Cum să cumperi droguri sau să fabrici arme
Unul dintre serviciile mai puţin obişnuite pe care le poţi întâlni este furtul la comandă:
"Iată ideea. Vrei ceva scump dar nu ai bani? Eu sunt bun la furat şi am nevoie de bani. M