Vasile Astarastoaie, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi, sustine ca impartirea universitatilor din Romania va duce la concentrarea cercetarii in anumite centre si, in consecinta, va duce la cresterea vizibilitatii pe plan international la nivel international.
Reamintim ca ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat marti clasamentul universitatilor romanesti in functie de performanta, clasament realizat de Asociatia Universitatilor Europene. Universitatea Politehnica din Timisoara a fost clasata in prima categorie, cea a Universitatilor de Cercetare Avansata si Educatie. Principalele declaratii ale lui Vasile Astarastoaie:
- Acest proces a fost cerut de marile universitati de ani de zile, insa toti ministrii au fost de acord ca trebuie sa existe o ierarhizare, dar nu stiu din ce motive aceasta nu s-a facut. Era un lucru absolut necesar, mai ales in ce priveste finantarea, pentru ca la un buget care este constant, in momentul in care s-au imprastiat banii in toate directiile, universitatile performante nu reuseau sa se descurce.
- As vrea sa remarc faptul ca a existat un maximum de transparenta. Toate raportarile au fost puse pe site, asa incat fiecare a putut sa urmareasca ce s-a raportat.
- E important ca au fost controlate aceste raportari si nu au mai existat raportari exagerate.
- Ce as avea de reprosat uman, e ca deadline-urile s-au tot depasit si coronarele noastre, ale celor care avem o anumita virsta, au cam suferit tot asteptind aceasta clasificare.
- Noi recunoastem ca este un lucru foarte bun, ca stim unde ne aflam. Vom incerca sa ne pastram acest loc in "liga profesionista".
- Urmarile directe stau in faptul ca se va concentra cercetarea in anumite centre, ca va stimula aceasta concentrare, pentru ca daca nu intri in liga profesionista - te lipesti de unul di