Ratele restante la creditele populaţiei şi companiilor au continuat să crească şi au ajuns în iulie la 18,5 mld. lei (4,4 mld. euro), reprezentând 7,4% din totalul sumelor datorate, potrivit datelor BNR.
Dacă se adaugă şi datoriile la instituţiile financiare nebancare, totalul restanţelor trece de 20,5 mld. lei (4,8 mld. euro).
Începând cu martie ritmul de creştere a restanţelor de la o lună la alta s-a menţinut relativ constant, la 3%, după cum reiese din raportările la Centrala Riscurilor Bancare, care gestionează informaţii privind piaţa creditelor acordate de băncile comerciale clienţilor privaţi.
"Este îngrijorătoare menţinerea constantă a ritmului de creştere a restanţelor anul acesta şi încă nu există semnale care să indice o eventuală temperare a creşterii restanţelor, astfel că şi în următoarele luni este posibil ca restanţele să avanseze cu o rată lunară de creştere de 2-3 %, pe fondul presiunilor de pe piaţa muncii şi al creşterii economice anemice", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.
Totuşi, faţă de 2009 şi 2010, creşterea restanţelor a încetinit, iar bancherii au anticipat o stabilizare a portofoliilor de credite în a doua parte a anului dacă economia începe să îşi revină. Pe parcursul anului trecut valoarea sumelor restante s-a dublat, ajungând la 15 mld. lei la finele lunii decembrie.
"O diminuare a ritmului de creştere a restanţelor va surveni abia după ce va creşte în mod efectiv gradul de ocupare al forţei de muncă în economia românească (nu doar ca urmare a trecerii în legalitate a unor angajatori) şi o creştere în termeni reali a veniturilor, precum şi accelerarea dinamicii PIB", a mai spus Hăncilă.
Soldul total al creditelor acordate şi angajamentelor asumate de bănci a urcat în iulie la 287 miliarde de lei (67,7 mld. euro). Numărul persoanelor fizice şi juridice care au cel puţin un credi