Uniunea Europeană a alocat 2,8 milioane de euro pentru promovarea unor studii care demonstrează valoarea nutriţională a insectelor pentru oameni.
Nu pare cea mai "apetisantă" propunere a Bruxelles-ului, însă UE consideră că insectele ar putea deveni curând o parte a meniului zilnic al cetăţenilor europeni. Insectele pot fi o sursă vitală de nutriţie care ar ajuta nu numai la atenuarea efectelor crizei alimentelor, dar şi la protejarea mediului, este ipoteza de la care porneşte Comisia Europeană, potrivit cotidianului "Telegraph".
Potrivit unor studii ştiinţifice, entomofagia (alimentarea cu insecte) are şi alte beneficii: înaripatele sau târâtoarele au un nivel foarte scăzut al colesterolului. O lăcustă conţine de pildă 20% proteine şi doar 6% grăsimi, faţă de carnea de vită, care conţine 24% proteine şi 18% grăsimi. De asemenea, greierii sunt bogaţi în calciu, termitele conţin mult fier, iar viermii de mătase - suficient cupru cât pentru a asigura necesarul uman pentru o zi. Un alt studiu - destul de controversat, ce-i drept - arată că mâncatul de albine poate creşte libidoul.
Cert este că insectele produc mult mai puţine gaze cu efect de seră şi că sunt suficient de numeroase pentru a asigura 200 de kilograme de biomasă pentru fiecare om.
Comisia Europeană va oferi banii institutului de cercetare care va veni cu ce amia bună propunere pentru a cerceta şi promova "insectele, ca nouă sursă de proteine". Se vor face inclusiv studii asupra siguranţei, inclusiv potenţiale reacţii alergice. Profesorul Marcel Dicke, şeful echipei de cercetare de la Universitate Wageningen (Olanda), este de părere că "până în 2020, europenii vor cumpăra insecte din supermarketuri". "Am văzut deja cum au apărut vinetele, sushi, alimente pe care oamenii de aici nu le consumau. Cred că totul va începe cu inscte în diverse sosuri la borcan şi cu burgeri