În trimestrul al doilea, consumul gospodăriilor a crescut doar cu 0,5% faţă de primul trimestru, în timp ce administraţia publică a cheltuit cu 14% mai mult, iar investiţiile au scăzut cu peste 40%. Doar agricultura a avansat serios în trimestrul al doilea, comerţul a stagnat, construcţiile şi industria au scăzut, dar statul a colectat impozite în uşoară creştere.
Creşterea de 0,2% din această vară faţă de prima parte a anului a venit doar din agricultură, arată cifrele detaliate privind evoluţia Produsului Intern Brut din trimestrul al doilea şi semestrul I 2011, comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe partea de formare, contribuţia agriculturii la creşterea PIB a fost de 2,5%; intermedierile financiare şi cele imobiliare au crescut cu 1,2%, în timp ce activităţile din comerţ au stagnat, iar industria şi construcţiile au scăzut cu 0,4%. Pe partea de utilizare se observă însă o creştere masivă, de 14%, a cheltuielilor administraţiei publice, pe fondul unei scăderi abrupte, de 40,9%, a investiţiilor reprezentate de formarea brută de capital. Mai mult, dacă statul şi-a mărit consumul, populaţia a avut un avans extrem de timid al cheltuielilor, de numai 0,5%. Altfel spus, în timp ce românii şi-au drămuit la sânge cheltuielile, administraţia statului şi-a deschis larg vistieria, consumul public ajungând la 9,5 miliarde de lei în trimestrul al doilea.
Din datele privind execuţia bugetară reiese că în trimestrul al doilea statul a mărit cheltuielile cu bunuri şi servicii în proporţie de 25% faţă de trimestrul I, ca şi pe cele de capital, cu aproape 70%, în timp ce cheltuielile de personal au fost menţinute la acelaşi nivel, respectiv 11,9 milioane de lei. „Dacă acest avans al cheltuielilor publice ar fi fost direcţionat către investiţii, n-ar fi rău, problema este ca banii să nu se fi dus în altă parte. Ceea ce mă îngrijorează este scăder