Piaţa rezidenţială din Bucureşti a început să-şi revină doar pe segmentul micilor dezvoltatori, care ridică un bloc cu câteva apartamente, de cele mai multe ori din fonduri proprii, pentru care este mai uşor de găsit cumpărători, spun consultanţii firmei Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Pentru proiecte de sute de apartamente, dezvoltatorii, dar şi băncile sunt încă reticenţi în ciuda faptului că preţurile par a se stabiliza, în condiţiile în care în ultimul an apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti au pierdut în ultimul an circa 8% din preţul solicitat de proprietari, potrivit ZF Index Imobiliar.
"Pentru a începe să construiască din nou, dezvoltatorii ar trebui să vândă stocurile pe care le au astăzi. Sunt încă la vânzare stocuri foarte mari de apartamente. Există în schimb o tendinţă în rândul dezvoltatorilor mici, oameni de afaceri care au terenuri de 300-500 de metri pătraţi pe care dezvoltă un bloc de patru etaje cu 10 apartamente pe care îl vând în totalitate. Ponderea acestora a început să crească tot mai mult. Sunt multe astfel de dezvoltări în Militari sau Bucureştii Noi - Domenii", a declarat Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker.
După o vară în care preţurile apartamentelor din Bucureşti s-au depreciat cu doar 1,6%, consultantul apreciază că în perioada următoare tendinţa va fi de continuare a trendului de stabilizare, fără a exclude scăderile de mică amploare.
El vorbeşte despre un echilibru evident al preţurilor în zona 1 Mai - Domenii, în apropierea Pieţei Victoriei, unde oferta de apartamente este mai redusă, fiind o zonă cu multe case, dar cererea este în creştere.
"Nu se va întâmpla nimic notabil cu preţul apartamentelor în toamna acestui an. În anii precedenţi perioada de toamnă era de creştere a cererii. Deocamdată nu putem vorbi despre aşa ceva, dar suntem de-abia la începutul t