Foto: Thinkstock Este binecunoscut faptul că o dantură frumoasă poate fi obţinută cu uşurinţă încă din copilărie. Dinţii strâmbi, înghesuiţi, spaţiile interdentare sau malocluziile sunt câteva dintre problemele ortodontice care, netratate la timp, pot afecta atât imaginea, cât şi sănătatea noastră dentară. Cu toate acestea, în ultimii ani numărul adulţilor care optează pentru tratamentul ortodontic a crescut considerabil, conform APDA (Asociaţia Americană a Medicilor Dentişti), în special din cauza diagnosticării greşite a problemelor dentare în adolescenţă.
Un diagnostic adecvat trebuie să fie însoţit de un plan de tratament corect şi de o estimare financiară, care să îi ofere pacientului o imagine clară despre situaţia sa dentară, despre modul în care pot fi rezolvate problemele sale dentare şi, nu în ultimul rând, despre costul tratamentului. Planul de tratament devine, astfel, cea mai importantă etapă în transformarea zâmbetului, esenţială pentru ca întregul proces de îndreptare a danturii să nu sfârşească printr-un eşec. Corectarea poziţiei dinţilor, a axelor acestora, a marginilor gingivale, corectarea înghesuirilor, rotaţiilor, obţinerea spaţiului suficient pentru inserarea implanturilor şi multe alte obiective premergătoare oricărui tratament de amploare sunt elemente ce pot fi determinate în cadrul consultaţiei iniţiale şi sunt incluse în planul de tratament.
Alegerea greşită a tratamentului, îndreptarea haotică a danturii sau eliminarea unor etape importante ale tratamentului vor duce cu siguranţă la obţinerea unui rezultat nedorit. De aceea, este esenţial ca pacienţii să facă alegerea corectă încă de la început şi să se asigure că, în urma primei consultaţii, vor primi planul de tratament însoţit de estimarea financiară.
Criterii
Ce trebuie să avem în vedere atunci când ne hotărâm să optăm pentru un tratament ortodontic?