Persoanele subponderale au probleme genetice... Iată concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetători europeni şi publicat de revista britanică Nature. Preocupaţi de rata mare a mortalităţii în rândurile celor excesiv de slabi, geneticienii au studiat fenomenul si au descoperit ca "vinovate" ar fi genele "în exces".
În urma studierii structurii genetice a peste 100.000 de persoane subponderale, geneticienii de la Imperial College of London, Institutul Pasteur din Lille si Universitatea din Lausanne au observat la acestea o mutaţie ciudată a unui fragment al cromozomului 16. Majoritatea oamenilor au câte două exemplare din fiecare genă din acest fragment, câte unul de la fiecare părinte.
Există cazuri în care persoanele au un singur exemplar şi cazuri în care au trei. În primul caz, apar problemele de obezitate, în cel de-al doilea - problemele de subponderabilitate. Încercând să îşi explice fenomenul, cercetătorii au conchis că genele cu câte trei copii, 28 la număr, sunt probabil "gene ale apetitului", care lipsesc la persoanele excesiv de slabe.
Aşa se explica de ce jumătate dintre copiii cu această anomalie au o greutate sub limita normală şi le este foarte greu să se alimenteze. Ei pot suferi de tulburări în dezvoltare şi pot ajunge să cântărească la 4 ani cât un copil de un an şi jumătate. Singura veste bună ar fi că incidenţa acestei tulburări genetice e destul de scăzută: o persoană din 2000 prezintă această mutaţie.
Specialiştii atrag atenţia că rata mortalităţii în rândul persoanelor subponderale este la fel de ridicată ca în cazul persoanelor supraponderale.
Persoanele subponderale au probleme genetice... Iată concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetători europeni şi publicat de revista britanică Nature. Preocupaţi de rata mare a mortalităţii în rândurile celor excesiv de slabi, geneticienii au studiat