În timp ce bursele rămîn fluctuante, în timp ce băncile şi investitorii rămîn în expectativă, Europa demonstrează totuşi că este capabilă să se mobilizeze pentru a depăşi actuala criză, mai lungă, mai complexă şi mai imprevizibilă decît cele precedente. Mai multe decizii sunt de natură să liniştească pieţele financiare şi să restabilească încrederea, constată Matei Vişniec. Franţa se pregăteşte să devină joi prima ţară a zonei euro care aprobă planul de salvare pentru Grecia.
După Germania, Spania este astăzi a doua ţară din zona euro care introduce în Constitutie "regula de aur" în materie de stabilitate bugetară. Ceea ce va obliga pe viitor toate partidele politice şi toate guvernele să continue politica de reducere a deficitului bugetar, pînă cînd finanţele ţării vor reveni pe linia de plutire.
În Franţa preşedintele Nicolas Sarkozy intenţionează să facă acelaşi lucru, pentru a demonstra că angajamentul său în vederea redresării finanţelor ţării este ireversibil. Într-un moment cînd rechinii finanţelor stau la pîndă şi nu ezită să profite de fragilitatea unor ţări pentru a-şi spori profiturile prin diverse mecanisme speculative, aceste mesaje lansate de Germania, Spania sau Franţa pot avea un impact psihologic important.
Un alt mesaj, important, vine miercuri dinspre Germania unde Curtea Constituţională a validat legalitatea planului de ajutorare a Greciei.
Guvernul francez a reacţionat imediat salutînd această decizie, într-un moment cînd şi Adunarea Naţională Franceză lucrează la acelaşi tip de validare, urmînd ca joi el să fie aprobat în Senat.
Franţa devine astfel prima ţară a zonei euro care aprobă planul de salvare adoptat pe 21 iulie. Planuri de salvare moarte?
Despre aceste planuri de "salvare" a Greciei, cum li se mai spune, unii comentatori cred că sunt născute deja moarte. Un vînt de scepticisim a bătut toată