Ţările baltice au ajuns din nou “tigrii” economici ai Europei, după ce în prima parte a crizei au avut parte de cele mai dramatice prăbuşiri economice. Măsurile de austeritate luate din timp, absorbţia fondurilor europene şi flexibilitataea economiei au fost principalii factori care au ajutat la redresarea rapidă a Lituaniei, Letoniei şi Estoniei. Cele trei ţări sunt acum pe podiumul creşterii economice din Uniunea Europeană.
Factorii sunt aceeaşi ca şi în cazul Poloniei, singura ţară care n-a intrat deloc în recesiune. Totuşi, Polonia avea experienţa unei creşteri fără prea multe excese. În ţările baltice, în schimb, valurile de bani ieftini au dus, exact ca în România, la umflarea bulei imobiliare şi a creditării, urmată de o ajustare violentă. De asemenea, spre deosebire de Polonia sau de România, ţările baltice au cursul valutar fix faţă de euro (de anul acesta, Estonia a şi adoptat moneda unică). Acest lucru a făcut ca şocul iniţial al crizei să fie mai puternic, dar a ajutat la păstrarea bazei de capital a economiei pe termen lung. O altă diferenţă a fost că România şi ţările baltice au recurs şi la majorări de impozite, în timp ce Polonia a ales să le taie.
Letonia, Lituania şi Estonia nu mai funcţionează ca o zonă integrată economic. Chiar dacă motivele care au provocat criza sunt similare, căile de ieşire sunt uşor diferite. Prima a fost ajutată de contextul internaţional, a doua a ieşit din criză de la sine şi doar ultima a avut soluţii active.
Letonia: exporturi
Letonia este considerată cea mai slabă şi mai vulnerabilă dintre cele trei economii. Criza a produs o cădere economică iniţială de 20 de procente iar revenirea economică este acum cea mai lentă. Exact ca şi în cazul României, singurul motor care funcţionează sunt exporturile, ceea ce face ţara vulnerabilă la o eventuală reintrare a Europei în r