Curtea Constituţională din Germania a respins cele trei plângeri care cereau blocarea ajutorării Greciei şi, implicit, a pachetului de salvare a zonei euro. Judecătorii de la Karlsruhe vor ca Parlamentul să aibă un cuvânt greu de spus în deciziile privind salvarea statelor din zona euro.
Curtea Constituţională de la Karlsruhe a decis că implicarea financiară a Germaniei în Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) şi pachetul de salvare a Greciei sunt conforme cu Constituţia Republicii. Instanţa vrea însă ca, pe viitor, pentru ajutorarea altor state din zona euro, la decizia Guvernului de la Berlin să participe şi Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german). Concret, aceasta înseamnă că ajutoarele pentru vecinii cvasifalimentari vor trebui să treacă pe la Comisia pentru Buget a Parlamentului, care-şi vede reconfirmat rolul democratic în luarea deciziilor bugetare.
„Ca reprezentanţi ai poporului, aleşii din Bundestag trebuie să-şi menţină controlul şi în deciziile UE, legate de buget", a declarat preşedintele Curţii, Andreas Vosskuhle.
Guvernanţa economică nu place
În urmă cu un an, un grup de profesori şi deputaţi eurosceptici a depus plângere în instanţa de la Karlsruhe, motivând, printre altele, că implicarea Germaniei în salvarea de la faliment a altor state nu respectă legislaţia ţării. Decizia Curţii Constituţionale pare că dă o palmă euroscepticilor care au depus plângere (experţi şi deputaţi, printre ei şi un conservator), care cereau, de fapt, stoparea ajutorului pentru economia elenă şi implicit îngroparea planului de salvare a zonei euro prin extinderea FESF de la 440 de miliarde euro, la 780 de miliarde de euro. Este însă un joc democratic. „Deutsche Welle" (DW) aminteşte că instanţa a întins de fapt o mână parlamentarilor germani, dintre care nu puţini resping planurile franco-germane de salvare a euro şi ideea unei