Ziarul BURSA a fost primul care a sesizat, anul trecut, cazurile producătorilor de energie (complexurile Craiova, Turceni şi Rovinari) care au vândut electricitate consumatorilor, la limita legii, în mod direct şi nu prin licitaţie, aşa cum îi obligă un ordin de ministru. Acele contracte sunt "confidenţiale", după cum reprezentanţii producătorilor ne-au declarat la vremea respectivă.
În acest an, producătorii au continuat să vândă energie prin contracte secrete, iar "clubul" lor s-a lărgit cu un nou membru. "Nuclearelectrica" - singurul producător care, anul trecut, nu a încheiat contracte de acest gen - a vândut, în primele şase luni ale anului în curs, 17,1% din totalul energiei tranzacţionate în perioada menţionată prin contracte negociate cu furnizori şi consumatori finali, după cum ne-a declarat conducerea companiei.
Producătorii comercializeză energie electrică prin negociere directă cu consumatorii, care nu participă la licitaţiile pe de pieţele OPCOM (administratorul bursei noastre de energie), în ciuda faptului că, încă din 2008, este în vigoare un ordin al ministrului Economiei care îi obligă să vândă transparent energia disponibilă. În principiu, pentru vânzarea directă a electricităţii, este nevoie de obţinerea unei derogări de la Ordinul Ministrului, potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei.
Conducerile companiilor care tranzacţionează energie prin negociere directă ne-au oferit diverse explicaţii, fără să ne pună la dispoziţie date concrete despre tranzacţiile încheiate în afara pieţei transparente.
Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), consideră că "orice tranzacţie făcută pe piaţa concurenţială trebuie să fie transparentă şi nediscriminatorie".
Domnia sa ne-a precizat: "Deşi eu sunt de părere că toate tranzacţiile ar trebui făcute pe pieţele OPCOM, nu putem obli