Un studiu realizat de Fundaţia Soros în luna iunie a acestui an a scos la iveală faptul că bucureştenii nu sunt încă pe deplin convinşi de necesitatea construirii monumentului şi nu sprijină finanţarea lui din fonduri publice.
Doar 49 % din bucureştenii chestionaţi de Fundaţia Soros se declară de acord (total sau parţial) cu ridicarea megacatedralei, în timp ce 25% sunt împotriva proiectului.
Restul, de 26%, nu au încă o opinie conturată din acest punct de vedere. În ceea ce priveşte sursa de finanţare, cea mai mare parte locuitorilor Capitalei este de părere că fondurile necesare trebuie să fie din bugetul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), exclusiv, sau cu o contribuţie mică de la bugetul de stat. Astfel, 24% dintre respondenţi sunt de părere că banii ar trebui să fie exclusiv din fondurile BOR, în timp ce 26% cred că cea mai mare parte din fonduri ar trebui să fie din banii Bisericii la care să se adauge şi o contribuţie de la bugetul de stat.
Instrument electoral eşuat?
Cu toate acestea, numărul celor care sunt nehotărâţi sau nu au o opinie este foarte mare: 31%.
„Anul 2012 este anul alegerilor locale şi parlamentare şi de obicei îna stfel de ani politicienii alocă bani pentru biserici, în speranţa unui câştig electoral facil. Însă, din perspectiva răspunsurilor la aceste întrebări, uşurinţa cu care atât primarul general al Capitalei cât şi primarii de sector au decis alocarea unor fonduri din bugetele pe care le administrează pentru proiectului Catedrala Mântuirii Neamului s-ar putea să nu fie deloc un atu electoral, aşa cum probabil îşi doresc edilii“, se arată în studiul Fundaţiei Soros, „Religie şi comportament religios“.
Românii nu mai au bani de dat la Biserică
În iunie 2011, 54% din români se declarau de acord (parţial sau total) cu finanţarea proiectelor Bisericii din bugetul de sta