La zece ani după atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite, americanii continuă să creadă în multiplele teorii ale complotului ţesute în jurul acelor evenimente tragice, care au schimbat lumea. Bin Laden nu înseamnă nimic. 11 septembrie este un complot al Administraţiei Bush destinat să justifice invaziile în Afganistan şi Irak.
Ziua de 11 septembrie furnizează un bogat material pentru teoriile conspiraţioniste şi în principal este vorba despre faptul că am fost minţiţi în legătură cu oribilele atentate teroriste din anul 2001. Americanii nu au fost victimele, ei au fost organizatorii. Indiferenţi la nenumăratele anchete oficiale, independente sau jurnalistice şi chiar la traumatismul americanilor, autorii acestor teorii susţin că agenţi americani şi israelieni au pus explozibile în turnurile gemene World Trade Center şi la Pentagon, înainte de a fi lovite de avioanele comandoului islamist. Unele teorii sugerează că, deşi Administraţia George W Bush nu a dat ordinul de a ucide propriii cetăţeni, nu a făcut nimic pentru a împiedica atentatele, cu toate că ştia de pregătirea lor. Obiectivul era de a declanşa războaie şi de a reprima libertăţile publice în SUA.
Teoriile complotului susţin că la pregătirea atentatelor din 11 septembrie au lucrat sute de persoane-controlori aerieni, militari, politicieni, ziarişti, experţi. Sute de persoane fără a exista o singură scurgere de informaţii. O performanţă neegalată încă în istoria comploturilor reale.
Este adevărat că autorităţile de la Washington nu au făcut mare lucru pentru a dezamorsa astfel de teorii, menţinând comunicaţii minimale, abuzul secretului, mijloace insuficiente puse la dispoziţia anchetatorilor oficiali.
În căutarea mistificării
Diferitele teorii au adepţii lor. În 2006, un sondaj Scripts Howard dezvăluia că 36% din americani credeau că a fost vorba de un complot organiz