De la Revoluția din 1989 până astăzi, imnul național a fost transformat în manea la un post de televiziune, huiduit pe criterii politice de „Ziua Unirii” sau confundat, în străinătate, cu imnul din timpul lui Nicolae Ceaușescu.
Deja clasicul „Good evening, Budapest!”, rostit la București în concerte de diferite staruri care s-au încumetat să vină în România post-decembristă, a devenit subiect de glumă. Nu mai e de ceva vreme o jignire, poate doar un ușor motiv de amuzament pe seama vizitatorilor.
Ce încă mai șochează și lovește în ce a mai rămas din patriotismul românilor par a fi însă „atentatele” la imnul național. Aseară, pe Național Arena, când Marcel Pavel a înlocuit versul care conținea numele împăratului roman Traian (pentru a nu-l „politiza”, din câte a declarat vedeta), s-a petrecut doar ultimul eveniment de acest gen dintr-o lungă serie consemnată de istoria recentă.
O manea în Pache Protopopescu
În decembrie 2005, după Ziua Națională a României, apăreau o plângere la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și o petiție online împotriva PROTV. Postul din Pache Protopopescu își sărbătorise aniversarea odată cu Ziua Națională și transmisese o versiune a imnului care a scandalizat o parte din populație. „Deșteaptă-re, române!” devenise, în malaxorul marketingului care adunase în studiouri lăutari și-i transformase în vedete, o manea.
„Imnul Romaniei a fost batjocorit! ProTV, televiziunea care își aniversează (întâmplător?) ziua de „naștere” tot pe 1 Decembrie - ziua României - a batjocorit Imnul de Stat al României, cântându-l altfel de cum este normal, frumos, patriotic, legal! L-au făcut pop, rock, manea, hip-hop, etc.! Am creat această petiție în ideea ca autoritățile competente să se sesizeze, în ceasul al 12-lea, și să ia măsurile LEGALE! Ne-au batjocorit Imn-ul! Ce mai urmează? Drapelul? Însemnele astea chiar nu mai au nici