Orologiul de 102 ani, din Centrul Istoric, este dintr-un aliaj de oţel cu carbon necunoscut la noi. Constructorii de la Apan spun că, materialul fiind atât de dur, sunt nevoiţi să lucreze şi zece minute la un centimetru din monument.
Orologiul de 102 ani din Centrul Istoric, o adevărată bijuterie arhitectonică, comandat de Petru Naum în 1898 şi donat în 1909 municipalităţii, nu mai poate fi reparat pentru că mecanismul ceasului nu e ştiut de niciun ceasornicar, însă administraţia investeşte în aspectul său exterior.
Constructorii au descoperit acum, însă, că monumentul este făcut dintr-un aliaj îmbunătăţit cu mult carbon, extrem de rezistent, din Austria, iar curăţarea lui e muncă de Sisif.
„Ne chinuim la un centimetru şi câte zece minute, e treabă migăloasă, o să cam dureze", ne-a spus Ionel Sechelariu.
Şi tinichigiul Valentin Chirilă a fost de aceeaşi părere: „Am curăţat aliajul milimetru cu milimetru, e foarte greu pentru că aliajul acesta e dur".
Piatră de moară
Lucrările au început în această săptămână şi fac parte dintr-un proiect european mai vechi de refacere a Centrului Istoric, în sumă de aproape un milion de euro.
Practic, acum, ceasul trece printr-un proces scurt de curăţare şi vopsire, reabilitarea lui completă fiind programată peste doi ani, tot în cadrul unui proiect de refacere a monumentelor.
Numai că, acum, succinta cosmetizare va dura cel puţin o lună, iar nu o săptămână, aşa cum spusese primarul Aurel Simionescu.
„Nu facem expertiză sau altele, ci o intervenție care să aducă ceasul într-o stare relativă de normalitate", a declarat Aurel Simionescu, primarul orașului, care a ezitat să precizeze valoarea investiţiei.
„Treaba asta nu costă mult, intră în lucrările alea mai mari. Oricum, deja am ales culorile pentru vopsirea ceasului, aceleaşi culori pe care le-a avut şi-n trecut, făcute