Un studiu recent arată că o enzimă din muşchi este responsabilă de nivelul de energie din corpul uman. Enzima respectivă este produsă de gene în timpul activităţii fizice, astfel, persoanele lipsite de energie, cărora le vine greu şi să se ridice după telecomandă, pot da vina pe materialul lor genetic, scrie The Telegraph.
Cercetătorii de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, au descoperit o enzimă din muşchi care controlează modul în care mâncarea este transformată în energie. Astfel, se explică de ce unele persoane sunt tot timpul active, iar altele nu, arată studiul publicat în revista de specialitate "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Enzima respectivă, denumită AMPK, este produsă de nişte gene în timpul activităţii fizice. Potrivit "The Telegraph", oamenii ale căror gene generează cantităţi mai mari de AMPK au mai multă energie, în timp ce persoanele care au cantităţi mai mici din enzimă obosesc mai repede.
Coordonatorul studiului, doctorul Gregory Steinberg, a precizat că descoperirea ar putea ajuta persoanele cărora le este greu să facă exerciţii fizice, incluzându-le pe cele obeze sau care au astm, prin dezvoltarea unor tratamente.
Echipa sa a constatat mari diferenţe între două grupuri de şoareci, animalele dintr-un grup fiind crescute fără genele care ar fi responsabile de producţia de AMPK. Când le-a fost pusă la dispoziţie o rotiţă pentru exerciţii, şoarecii care aveau aceste gene au putut alerga echivalentul distanţei de un kilometru timp de 20 de minute. În schimb, ceilalţi nu au putut alerga mai mult de 40 de metri şi au renunţat.
Cercetătorii cred că acelaşi efect ar putea fi observat şi la oameni.
"Şoarecii arătau la fel, dar în câteva secunde am ştiut care aveau genele şi care nu, pentru că diferenţa în ceea ce priveşte capacitatea lor era atât de mare", a spus Steinberg.
Pe de altă p