Reforma asistenţei sociale trebuie să fie aprobată în Parlament până la sfârşitul lunii, cere ministrul Muncii. Tăierea ajutoarelor va duce la o economie de un miliard de euro. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
România este ţara unde 7,3 milioane de persoane beneficiau, la sfârşitul lunii martie, de un ajutor social din partea statului, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale.
Printre ajutoarele sociale primite de români se numără cele pentru încălzire, cele pentru handicap, pentru căsătorie, de deces şi chiar ajutoarele de trusou pentru nou-născuţi. Guvernanţii şi-au asumat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) reducerea cifrei de peste şapte milioane de "asistaţi". Ministrul Muncii a pregătit în acest sens un nou proiect de Lege al asistenţei sociale, prin care începe "curăţenia" în rândul asistaţilor cu numele.
"Actualul sistem este unul al abuzului, fraudei şi mitei electorale. Noua lege reprezintă primul pas în eliminarea răului din sistem şi, de aceea, consider că toţi cei responsabili trebuie să ne unim forţele în adoptarea cât mai rapidă a acestei legi", se arată într-o scrisoare trimisă, în această săptămână, de ministru către parlamentari.
Prognoză: economie la buget de 0,8% din PIB
Modificările propuse de ministrul de resort, Sebastian Lăzăroiu, în legătură cu "Codul social - Legea asistenţei sociale" vor duce la eliminarea cazurilor de persoane cu vile şi alte bunuri de lux care primesc în acelaşi timp ajutoare sociale de la stat. Totodată, se va reduce şi dependenţa asistaţilor social faţă de stat.
Asta pentru că persoanele care beneficiază de ajutoare sociale, deşi o parte mai pot lucra, nu mai sunt interesate să intre în câmpul muncii odată ce beneficiază de sprijinul financiar al statului. După calculele reprezentanţilor Ministerul Muncii, toate aceste măsuri vor