Primul semestru al lui 2011 a adus doar 45 de tranzacţii noi în sectorul de M&A (Mergers and Aquisitions). Dar cu un buchet de flori nu se face primăvară. Sursa: SHUTTERSTOCK
Cuvintele de ordine sunt "tranzacţii forţate, conjuncturale", spune Doru Lionăchescu, partener principal la Capital Partners, şi dacă adăugăm aici frica de o nouă recesiune şi bani puţini, vom avea imaginea aproape completă a ceea ce se întâmplă acum pe piaţa locală de M&A (Mergers and Aquisitions – fuziuni şi achiziţii). În primul semestru din 2011 s-au încheiat tranzacţii în valoare de aproximativ 350 de milioane de euro, arată datele centralizate de Raiffeisen Investment.
"Nu sunt perspective de revenire pe termen scurt. Va fi o condensare a tranzacţiilor în jurul companiilor aflate în dificultate", confirmă şi Ioana Filipescu, Managing Director la Raiffeisen Investment. După calculele sale, jumătatea de an a adus doar 45 de tranzacţii finalizate, din care o treime au valoarea exactă confidenţială.
Raportat la perioada similară a anului trecut, piaţa M&A s-a contractat cu 36%. În plus, anul acesta, tranzacţia medie s-a cifrat la circa 11 milioane euro. Pentru comparaţie, în anul "de referinţă" 2008, aceeaşi valoare medie se apropia de 40 milioane euro.
Adunând minusul de la lipsa tranzacţiilor cu minusul de la valoarea medie a acestora, rezultă în algebra businessului de M&A o scădere de 90% din valoarea totală a pieţei M&A pre-criză (apogeul pieţei de M&A a fost atins în 2008, când sau înregistrat fuziuni şi achiziţii în valoare de 5,5 miliarde euro).
Cu ochii pe Bloomberg
În opinia Lionăchescu, principalul motiv care blochează acum piaţa tranzacţiilor ţine de reticenţa cumpărătorilor. "Deciziile de investiţie se iau mult mai greu şi cu privirea aţintită asupra ecranului Bloomberg", spune Lionăchescu.
Acesta a explicat că, având în vedere "interconexiunile