Rectorul Universităţii \"Babeş-Bolyai\" din Cluj-Napoca este mulţumit de poziţia ocupată de instituţia pe care o conduce în clasificarea făcută de Asociaţia Universităţilor Europene, dar spune că alte instituţii sunt nedreptăţite. Sursa: EVZ
Andrei Marga are dubii privind valoarea reală a tuturor universităţilor incluse în prima categorie, a universităţilor de cercetare avansată şi educaţie.
"Mă îndoiesc că toate universităţile intrate între primele douăsprezece universităţi din România sunt de acest nivel. Continui să cred – cu destule argumente, fireşte – că unele universităţi din Timişoara, Bucureşti, Iaşi, dintre cele care nu au fost incluse în prima grupă valorică, sunt nedreptăţite şi că în acest lot (primele douăsprezece) s-a pătruns şi pe alte criterii decât valoarea efectivă. Iar în grupa a doua valorică şi a treia nedreptăţile sunt şi mai mari", crede Andrei Marga.
Criteriile: "amestec de tradiţie locală şi evaluare interesată"
El este de părere că această clasificare s-a făcut pe baza unor criterii care nu au fost lămurite suficient. "Criteriile folosite de clasificare nu au fost lămurite vreodată, în prealabil, şi, evident, nu sunt cele europene (dacă se citesc documentele). Ele sunt mai curând un amestec de tradiţie locală şi evaluare interesată, „după ochi”. Invocarea European University Association (EUA) nu este adecvată, căci această asociaţie, ca orice asociaţie, nu face clasamente. EUA dă sfaturi, evaluează şi informează asupra metodologiilor, dar nu face clasamente (ierarhizări). Clasamente (ierarhizări) fac instituţii specializate (cum este, de pildă, ENQA), care, evident, nu au participat la această clasificare".
Vezi AICI clasificarea tuturor universităţilor şi criteriile de evaluare
CITEŞTE ŞI:INTERVIU EVZ. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu: S-a făcut ordine printre universităţi - 12 sunt de elită
@N_