După rezultatele slabe de la bac - promovare de numai 53% după ambele sesiuni - universităţile mai primesc o lovitură: o clasificare anunţată ieri de Ministerul Educaţiei le condiţionează accesul la finanţare pentru programe de master şi doctorat.
Instituţiile de învăţământ superior au fost împărţite pe trei categorii. Prima, cea a universităţilor de cercetare avansată şi educaţie, include instituţii de tradiţie, precum Universitatea Bucureşti, Universitatea Babeş - Bolyai din Cluj, Politehnica din Bucureşti şi cea din Timişoara, Academia de Studii Economice, universităţile de Medicină din Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Cele 12 instituţii din această categorie vor primi finanţare pentru programe de licenţă, master şi doctorat, potrivit Legii Educaţiei.
A doua categorie, cea a instituţiilor de educaţie şi cercetare ştiinţifică, include toate universităţile de arte şi militare, precum şi alte universităţi politehnice,de medicină, agronomie, construcţii. Acestea vor putea organiza cursuri de licenţă şi master. Restul universităţilor, atât de stat cât şi particulare, intră în categoria celor centrate pe educaţie şi, potrivit Legii Educaţiei, primesc finanţare pentru cursuri de licenţă.
"Fabricile de masteranzi" nu mai primesc bani
Ministrul Daniel Funeriu a precizat totuşi că toate universităţile pot primi finanţare pentru programe de masterat, câtă vreme demonstrează că au programe performante. "Pentru prima dată, locurile la master şi doctorat se dau pe performanţă," a spus ieri Funeriu. "Nu cred că vreun cetăţean român vrea să finanţeze din banii lui fabrici de masteranzi în universităţi care nu pot să ofere calitate", a adăugat el. În condiţiile în care numărul de studenţi e mai mic anul acesta, iar sursele de finanţare şi tinerii se vor îndrepta în următorii ani spre instituţiile mai performante, universităţile îşi pot îmbunătăţi calitatea studiil