In august 2006, Transelectrica era prima companie cu capital majoritar de stat listata in programul guvernamental “O piata puternica – dezvoltarea pietei de capital”. Compania a ajuns in top 10 emitenti dupa capitalizare si a fost inclusa in cei mai importanti indici ai Bursei de Valori Bucuresti.
In urma ofertei publice initiale, Transelectrica a colectat 123 milioane lei (34 milioane euro) din piata, factorul general de subscriere al pachetului de actiuni nou emise fiind de 6,64%, se arata in comunicatul remis de compania, la aniversrea a cinci ani de la listare.
Per total, in acesti 5 ani, compania a realizat un profit net de 387 milioane de lei, din care peste 186 s-au distribuit ca dividende si a sustinut 450 de intalniri cu investitori, analisti, manageri de fond, sub diferite forme.
“Daca un investitor roman ar fi cumparat o actiune in cadrul IPO, cu 16,80 lei si ar fi pastrat-o pana luni, 29 august 2011, cand pretul de inchidere a fost de 19,45 de lei, colectand intre timp si dividendele cuvenite, castigul sau net total ar fi fost de 4,579 lei, respectiv 27,25%”, se mai arata in comunicatul companiei.
La finalul lunii august, compania avea o capitalizare bursiera de 1,426 milioane lei (336 milioane euro), fiind si prima companie de la cota bursei care a adoptat un regulament de guvernanta corporativa.
Valoarea maxima a pretului Transelectrica (simbol TEL) a fost 49,30 lei, pe 7 mai 2007, iar valoarea minima a fost atinsa pe 11 martie 2009, fiind de 8,55 lei.
“Suntem constienti ca, in calitate de emitent reprezentativ al pietei de capital, trebuie sa facem performanta pe viitor. Vom avea ocazia sa demonstram acest lucru investitorilor odata cu cresterea free-float-uluii, avand in vedere oferta secundara anuntata de statul roman”, a declarat Horia Hahaianu, director general Transelectrica.
In ciuda promisiunil