Un biolog clujean a lansat o teorie care i-a pus pe gânduri pe savanţii din toată lumea: mai multe de jumătate din speciile de vieţuitoare sunt în pericol.
Dr. Miklós Bálint, cercetător la Centrul de Biologie Moleculară din Cluj aUniversităţii Babeş-Bolyai şi la Centrul de Cercetare a Biodiversităţii şi Climei din cadrul Biodiversität und Klima Forschungszentrum, BiK-F, Frankfurt am Main, susţine că cele mai multe specii vor dispărea până în anul 2080. Cauza nu este „mâna umană" ci schimbările climei.
Cercetarea sa, realizată alături de colegii germani, arată că, în cazul estimărilor climatice, făcute de grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climatului (IPCC), până în 2080, 68-84% din diversitatea genetică a planetei va dispărea.
„În primul rând reiese că diversitatea genetică intraspecifică este sensibilă la schimbările climatice. Pe baza estimărilor IPCC, din cele 9 specii urmărite în lucrarea noastră una sau două specii vor dispărea până în 2080, iar această dispariţie va fi cauzată de schimbările climatice (şi nu de alţi factori umani). Dacă considerăm însă diferenţele genetice intraspecifice, pierderile în diversitate pot ajunge la 68-84%. Astfel, în cazul în care discuţiile despre efectele schimbărilor climatice se poartă doar la nivelul abundenţei speciilor, pierderile reale nu ajung să fie luate în considerare. Pe lângă pericolul dispariţiei unor specii există şi pericolul reducerii diversităţii genetice a acestora", spune Miklós Bálint.
Studiul său şi al colegilor din Germania a fost publicat recent în una dintre cele mai importante reviste de specialitate din lume, Nature Climate Change. Lucrarea, care abordează tema pierderii drastice de diversitate genetică în urma schimbărilor climatice, a stârnit îngrijorarea biologilor.
Schimbarea climei „dă tonul"
„Schimbările climatice vor induce schimbări majore î