Daca prosperitatea de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, care dureaza deja de sase decenii, va lua sfarsit, vor fi responsabile atat Statele Unite ale Americii, cat si Europa. Cu mici exceptii, politica a devenit o profesiune discreditata in Occident - ziua de maine este intotdeauna tratata cu mai multa importanta decat saptamana viitoare, si aceasta e mai importanta decat anul viitor. Nimeni nu mai cauta sa asigure viitorul pe termen lung si Occidentul plateste acum pretul.
Instinctele presedintelui Barack Obama constituie exceptia, insa el are de luptat cu forte din interiorul Statelor Unite, dar si cu populismul demagogic, ce i-ar putea asigura infrangerea in 2012, afectand in acest proces si Statele Unite, scrie Malcolm Fraser, fost ministru australian, pentru Al Jazeera.
Prietenii Americii din intreaga lume au urmarit cu stupoare recenta disputa cu privire la cresterea plafonului de indatorare si incapacitatea Congresului de a ajunge la un compromis echilibrat si cu consecinte pe termen lung. Dimpotriva, rezultatul reprezinta o victorie pentru Tea Party, al carui scop pare a fi reducerea obligatiilor si cheltuielilor guvernului la minimum (unii chiar obiecteaza fata de existenta bancii centrale) si mentinerea scandaloaselor reduceri de taxe pentru bogati, instituite de presedintele George W. Bush.
Actualele probleme fiscale ale Statelor Unite isi au radacinile intr-o lunga perioada de cheltuieli nefondate. Razboaiele lui Bush in Afganistan si Irak, si felul in care a condus "razboiul global impotriva terorii" au inrautatit problema, conducand la o situatie nesustenabila. Obama a mostenit o situatie imposibila.
In saptamanile care au precedat acordul cu privire la plafonul de indatorare, a devenit evident ca buna guvernare este imposibila in SUA. Lunile urmatoare, cand incepe campania electorala, politicienii se