Controversatul om de afaceri Fathi Taher, împreună cu acoliţii lui, ignoră cu nonşalanţă Justiţia din România de mai bine de şase ani. Iordanianul refuză cu obstinaţie să pună în aplicare o decizie definitivă, executorie şi irevocabilă a Tribunalului Bucureşti, confirmată şi întărită prin alte două decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Pentru că nu este pusă în aplicare hotărârea, la data de 19 decembrie 2001, Tribunalul Bucureşti a condamnat societatea Griro Bucureşti, intrată între timp în proprietatea lui Taher şi a câtorva asociaţi, la plata a 500.000 lei vechi pe zi, drept "amendă civilă în favoarea statului, până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu".
Este vorba de obligaţia de a ceda proprietarului legal, firma Chema Project, din Bucureşti, un spaţiu de peste 1.000 de metri pătraţi, dintr-un imobil situat pe Calea Griviţei din Bucureşti. Clădirea s-a aflat iniţial în portofoliul SC Griro SA (o societate desprinsă din fostele Ateliere Griviţa Roşie), societate pe care, aşa cum arătam, Taher a cumpărat-o de la AVAS, în anul 2004, la preţul "simbolic" de 1,2 milioane de dolari, achitat în rate (numai terenul aferent, de peste 125.000 de metri pătraţi, situat într-o zonă scumpă a Capitalei, valora la acea dată de câteva zeci de ori mai mult). Dar amenda nu este plătită din buzunarul iordanianului, ci din fondurile SC Griro SA, unde Taher este patron şi administrator.
La solicitarea Jurnalului Naţional, zilele trecute, Agenţia Naţională de Admnistrare Fiscală a confirmat faptul că firma Griro "a achitat şi achită şi în prezent suma de 50 de lei/zi" pentru că "societatea nu a semnat, până în prezent, protocolul de predare-primire a spaţiului din imobilul Griro din Bucureşti".
Aşadar, lui Taher îi convine să plătească 50 de lei pe zi, adică, 600 de lei pe an (rezultă că până în p