Apropierea comemorării atentatului de la 11 septembrie 2001 a provocat o nouă explozie a teoriilor conspiraţioniste. Acestea sunt lansate de „experţi” - conspirologi de profesie ca: ex-ministrul şi fostul deputat parlamentar german, Andreas von Bülow. Şi-n România comunitatea conspirologilor are numeroşi adepţi autohtoni.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Atentatul de la New York, din 11 septembrie 2001, nu a fost acţiunea unor sinucigaşi musulmani, susţine Andreas von Bülow, un fost deputat social-democrat şi ex-ministru în guvernul german. Nu este singurul care împărtăşeşte această idee fixă, dar este cineva care a creat o teorie explicativă proprie, complicată şi expusă într-o carte ("Die CIA und der 11. September" - „CIA-ul şi 11 septembrie“, prima ediţie în 2003, ultima în 2011).
În ultima ediţie, von Bülow neagă pînă şi faptul că Osama bin Laden ar fi fost ucis în Pakistan de către forţele speciale americane. Ceea ce s-a întîmplat în urmă cu 10 ani nu a fost nimic altceva decît o operaţiune secretă pusă la cale de serviciile secrete americane, fiind o faţetă a războiului psihologic în vederea pregătirii acţiunilor militare contra Afganistanului şi Irakului, susţine von Bülow. Nu e singurul care lansează astfel de aberaţii.
Schema explicativă oferită de autorii unor teze ca şi cele emise de von Bülow porneşte todeauna de la un fapt real. Acesta însă este deformat prin interpretări bazate pe o acţiune „ocultă“, pusă la cale de forţe necunoscute, invizibile sau infracţionale. De aceea schemele explicative oscilează între simple fantezii şi teorii sofisticate. În cele mai multe cazuri, cei care emit teze conspiraţioniste caută să manipuleze un anumit segment al publicului, influenţîndu-l ideologic sau politic.
Teoriile conspiraţioniste legate de 11 septembrie sunt axate pe anti-americanism combinat deseori cu elemente a