Colonelul Gaddafi avea, ca în orice regim autoritar, o reţea de informatori bine pusă la punct. Agenţii ascultau telefoanele populaţiei, le citeau corespondenţa (fizică şi electronică), iar cei consideraţi periculoşi puteau dispărea, pur şi simplu, ani de zile.
În jurul capitalei, existau o mulţime de sedii unde libienii suspectaţi că ar fi împotriva regimului erau închişi, torturaţi şi interogaţi. Unul din cele mai temute sedii era clădirea Securităţii, relatează corespondentul publicaţie americane Newsweek în Libia, Babak Dehghanpisheh.
Când rebelii au intrat în Tripoli, au distrus multe din aceste clădiri şi au lăsat în urma lor mii de dosare, rapoarte scrise, e-mailuri printate, fotografii şi CD-uri. La subsolul clădirii Securităţii, agenţii aveau un centru de monitorizare a informaţiilor apărute pe Internet. Lângă calculatoare, erau indicaţiile despre cum se interceptează şi se transcriu e-mailurile. Guvernul avea sub supraveghere cel puţin şapte grupări islamiste.
La etajul al doilea al clădirii, se găsesc manuale care te învaţă cum să improvizezi bombe şi cum să amesteci substanţe explozive. Totuşi, nu se ştie dacă respectivele cărţi erau confiscate de regim de la disidenţi sau erau pentru folosinţa agenţilor, relatează corespondentul Newsweek. În birourile agenţilor, s-au găsit şi jocuri video şi casete cu filme de acţiune.
Saadi, un bărbat din nord-vestul ţării, a fost arestat în vara lui 2005. Cu un an înainte, a călătorit în Irak. Când s-a întors în Libia, a fost arestat. În dosarul lui, se găseşte mărturia obţinută, cel mai probabil, prin tortură, că a luptat alături de Abu Musab al-Zarqawi în Irak. De asemenea, Saadi a mărturisit şi că plănuia să atace companiile străine care aveau sedii în Libia. A fost acuzat de jihad şi condamnat la zece ani de închisoare.
Mahmoud al Kish (32 ani) a petrecut 11 luni într-o temniţă din cen