Ei spun că localitatea va fi condamnată la pieire, dacă se închide şcoala, şi nu se lasă convinşi de argumentele şefilor din Educaţie. În a şasea zi de şcoală, zece elevi din cei 44 din Flocoasa înscrişi la şcoala din satul vecin, aflat la o distanţă de trei kilometri, au refuzat să meargă la şcoală. Unii părinţi, chiar dacă nu şi-au pregătit copiii de şcoală, au venit la autobuzul care pleca spre Ciobalaccia şi au dorit să-i determine şi pe alţii să protesteze.
Ministerul Educaţiei a încercat să-i domolească, organizând, ieri, la Flocoasa, dezbateri publice. La şedinţă au participat vreo 50 de săteni. Cei mai mulţi nu s-au lăsat înduplecaţi de argumentele oficialilor şi insistau ca şcoala lor să activeze ca şi înainte.
Tatiana Potâng, viceministrul Educaţiei, a încercat să le explice că optimizarea şcolilor este un proces ireversibil, în care au intrat 200 de instituţii. „Reforma a fost începută de fosta guvernare comunistă. Acum însă tot ei sunt cei mai înflăcăraţi critici. Noi n-ar trebui să alocăm bani pentru întreţinerea clădirilor-gigant pe jumătate pustii, ci să concentrăm toate resursele pentru a obţine calitate în Educaţie", a menţionat viceministrul.
Oamenii din Flocoasa au ascultat liniştit, dar când li s-a oferit cuvântul au izbucnit ca un butoi de pulbere. L-au învinuit pe primarul comunei, Sergiu Obreja, că nu i-a informat despre noua reformă.
„Şcoala pentru noi e inima satului", a exclamat Gheorghe Ţurcanu, tată a doi copii. Supăraţi că n-au reuşit să-i convingă pe cei de la minister, oamenii au părăsit sala. O săteancă, ajunsă pe scări, a început să strige: „Nu ne închideţi şcoala. Daţi-ne locuri de muncă şi-o să rămânem în sat".
Toţi i-au cerut explicaţii primarului. „Autoritatea locală a luat această decizie pe 22 august. Am vorbit cu directoarea, ea trebuia să-i informeze. Autobuz este, profesorii au fost angajaţi în sa