O parte din viitorul monedei euro se află în mâinile justiției Curții Constituționale Federale a Germaniei,care disctută astăzi legalitatea pachetului de asistență financiară acordat Greciei și a creării unui mecanism de salvare al monedei euro. Europa așteaptă verdictul.
Cazul se judecă chiar la curtea cea mai înaltă a Germaniei, aflată în Karlsruhe, mai exact în sud-vestul Germaniei, foarte aproape de granița cu Franța și, ironic, de Strasbourg, locul unde se vor discuta săptămâna viitoare tocmai măsurile de salvare economică a Greciei și a monedei euro, în general.
A acționat guvernul german în legalitate atunci când s-a înhămat la pachetul de salvare a Greciei, în valoare de miliarde de euro? Răspunsul Curții Constituționale a Germaniei, care a început audierile privind acest caz marți, va fi, foarte probabil "da, dar...", relatează publicația germană Der Spiegel. Judecătorii vor acorda mai multă putere parlamentului în procesul de decizie, cel mai probabil - s-ar putea chiar ca ei să stabilească un plafon maxim pentru sumele de bani care vor fi împrumutate prin "pachete de salvare" de acum înainte.
Politicianul bavarez, Peter Gauweiler a pornit, anul trecut (2010), împreună cu un grup de profesori un proces legal împotriva acțiunilor Berlinului prin care acesta se angaja în salvarea euro.
Aceștia acuză guvernul german de nerespectarea constituției și legilor europene. Ei spun că ajutorul financiar oferit Greciei și contribuția UE la fondul de salvare a monedei euro nu sunt în concordanță cu legea comunitară, ceea ce implică și faptul că statele membre nu ar trebui să-și suporte unul altuia datoriile.
"Cerem Curții să pună capăt acțiunii politicienilor și să ne ferească astfel de căderea în abisul unei uniuni monetare în stare de dezintegrare," a spus unul dintre reclamanți, Wilhelm Nölling, economist și fost președinte al băncii centrale