* ADEVARUL
* Statul a ieşit din criză, populaţia mai aşteaptă
In trimestrul al doilea, consumul gospodăriilor a crescut doar cu 0,5% faţă de primul trimestru, în timp ce administraţia publică a cheltuit cu 14% mai mult, iar investiţiile au scăzut cu peste 40%. Doar agricultura a avansat serios în trimestrul al doilea, comerţul a stagnat, construcţiile şi industria au scăzut, dar statul a colectat impozite în uşoară creştere. Creşterea de 0,2% din această vară faţă de prima parte a anului a venit doar din agricultură, arată cifrele detaliate privind evoluţia Produsului Intern Brut din trimestrul al doilea şi semestrul I 2011, comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe partea de formare, contribuţia agriculturii la creşterea PIB a fost de 2,5%; intermedierile financiare şi cele imobiliare au crescut cu 1,2%, în timp ce activităţile din comerţ au stagnat, iar industria şi construcţiile au scăzut cu 0,4%.
* Ministerul Economiei repetă greşelile care ne-au făcut să pierdem sute de milioane de euro
Autorităţile vor să ceară un preţ mare pentru acţiunile Transelectrica pe care vor să le listeze, deşi aceasta a fost principala cauză care a dus la eşecul ofertei Petrom. În loc să ţină cont de realităţile pieţei financiare, statul preferă să scoată la vânzare pe bursă acţiuni la preţuri exagerate şi să nu se aleagă în final cu nimic. Eşecul ofertei Petrom de acum o lună şi jumătate încă este proaspăt în mintea investitorilor. Statul a vrut să vândă 9,84% din pachetul pe care îl deţine la Petrom, însă discountul oferit investitorilor, adică diferenţa dintre preţul minim plătit de aceştia şi cotaţia bursieră, a fost extrem de mic, de doar 2%.
* Investitorii străini, cu ochii pe casele româneşti
Consultanţii imobiliari susţin că fondurile de investiţii încep să ia în calcul piaţa locală ca destinaţie pentru plasamente