Proiectul BNR de restrictionare a creditarii in valuta a populatiei ar putea suferi modificari, o serie de banci urmand sa trimita propriile propuneri de amendamente, sustin surse din piata bancara. Cei mai multi vorbesc despre eliminarea uniformizarii avansului (30% in actualul proiect). Desi au existat consultari intre BNR si Asociatia Romana a Bancilor, reprezentantii bancherilor comerciali spun ca proiectul mai poate fi modificat. Oficial, nimeni nu comenteaza nimic, pana cand varianta finala a proiectului va fi disponibila. Surse din BNR spun ca nu se asteapta la proiecte similare si pentru companii. "Deocamdata e vorba despre persoanele fizice. In cazul companiilor nu cred sa asistam la proiecte similare", spun sursele noastre.
Ce "reproseaza" bancherii actualului proiect“Pana acum, bancile percepeau avansuri diferite la creditul de consum. Daca demonstrai ca ai NPL-uri (credite neperformante- n.red) intr-un procentaj rezonabil, puteai sa ai si avans de 5%. Depindea de la banca la banca. Acum, acest avans se “universalizeaza” si toate bancile sunt puse pe picior de egalitate. Pe de o parte e corect, dar pe de alta parte sunt banci puternice care isi permit sa “tina” un avans mai mic pentru a castiga cota de piata sau volume de vanzari. Probabil ca unele banci vor veni cu propuneri in aceasta directive”, spune reprezentantul unei banci comerciale de top.
Inainte de a fi publicat de BNR, Proiectul a fost discutat cu reprezentantii ARB, insa nu punctual. “Au existat discutii- de un an de zile incoace- intre noi si BNR. Unele de principiu, altele punctuale. Ceea ce s-a publicat tine mai degraba de prudentialitate decat de restrictionarea pe cale administrative a creditarii in valuta”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Radu Ghetea, seful ARB si CEO al CEC Bank.
Efectul noului regulament: in conditii egale de venit, accesezi mai putin