Aproximativ 16.500 de medici şi asistenţi medicali au semnat anul acesta contracte de muncă în străinătate, adică dublu faţă de numărul cadrelor care au ales anul trecut sistemul de sănătate din străinătate, potrivit site-ului tjobs.
Cu un astfel de total la plecări peste hotare, breasla medicală se situează pe locul doi în topul domeniilor din care s-a emigrat anul ăsta. Pe primul loc în top se află industria hotelieră şi a turismului, cu peste 26.000 de persoane angajate în afara graniţelor ţării.
Diferenţele dintre cele două domenii sunt însă foarte mari. În primul rând, un medic de specialitate se pregăteşte în cel puţin nouă ani, iar deficitul de personal calificat în domeniu este în creştere peste tot în statele dezvoltate.
De aici şi salariile mult peste medie pe care le pot obţine medicii afară: începând de la 2.500 de euro pe lună, în cazul rezidenţilor care ajung la clinici private. Specialiştii cu experienţă pot ajunge şi la peste 10.000 de euro. Comparativ cu salariul mediu net pe care-l câştigă un medic român în ţară - de aproximativ 300 de euro, retribuţia posibilă în străinătate este cu certitudine foarte tentantă.
Dincolo, în turism, joburile pentru care aplică românii sunt majoritar sezoniere şi, ca atare, prost plătite. Ele sunt accesate de studenţi sau persoane care nu sunt neapărat calificate.