Rromii din Romania care practica mestesuguri traditionale sunt ajutati sa devina competitivi pe piata printr-un program sustinut cu fonduri europene.
Lucrul cu lemnul rezista ca meserie in familia Anusca de generatii intregi, fiind transmis din tata in fiu. Fie ca impletesc cu grija ramurile si fac cosuri pentru fructe sau fac linguri, rromii sunt mandri ca isi pot castiga existenta cinstit, iar meseria le reprezinta indentitatea, arata AFP.
"Daca imi spune cineva ca sunt un mestesugar bun, nu ma simt mandru: sunt mandru ca eu creez impreuna cu fiul meu, ca ne castigam existenta si ne merge bine", spune Mircea Nanca, unul dintre mestesugari.
Familia Anusca beneficiaza de fonduri europene printr-un program coordonat de compania de consultanta KCMC care incearca sa ii ajute pe rromi sa devina competitivi pe piata.
"Majoritatea programelor ajuta rromii sa se instruiasca in meserii care se cer pe piata: brutari, agenti de asigurari sau altele, insa nu si in meserii pe care ei le practica in mod traditional. Asta face ca proiectul nostru sa fie diferit, asigura continuitatea mestesugului", a declarat Vasile Anusca.
O parte din program implica targuri pentru eliminarea stereotipurilor privind rromii, unde acestia isi pot expune mestesugul.
Cu toate acestea, acesti mestesugari sunt exceptia, arata AFP, pentru ca doar o treime dintre rromii din Romania au locuri de munca stabile.
Rromii din Romania care practica mestesuguri traditionale sunt ajutati sa devina competitivi pe piata printr-un program sustinut cu fonduri europene.
Lucrul cu lemnul rezista ca meserie in familia Anusca de generatii intregi, fiind transmis din tata in fiu. Fie ca impletesc cu grija ramurile si fac cosuri pentru fructe sau fac linguri, rromii sunt mandri ca isi pot castiga existenta cins