Promovabilitatea la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat a crescut cu 0,63 la sută în judeţul Bihor, după soluţionarea contestaţiilor, ajungând la 22,94 la sută, transmite corespondentul Mediafax.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, Dorel Luca, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că după rezolvarea contestaţiilor la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat promovabilitatea s-a modificat de la 22,31 la sută la 22,94 la sută.
"Procentul de promovabilitate intră în marja de la nivel naţional. Eu m-aş fi aşteptat să fie mult mai mare, având în vedere că cei care au dat examenul în a doua sesiune aveau mai bine de o lună să se pregătească la doar una sau două materii. Subiectele nu au fost nici mai grele, nici mai uşoare", a spus Luca.
Potrivit acestuia, în judeţ au fost înregistrate 546 de contestaţii, iar lucrările au fost reevaluate în centrul regional Timiş.
"Cele mai multe au fost la Matematică - 231 şi Limba şi literatura română - 197. În rest, au fost mult mai puţine: la Biologie de exemplu au fost 45, la Geografie 30, iar la Fizică 10", a afirmat Luca.
Şeful ISJ a spus că, în urma soluţionării contestaţiilor, încă 18 elevi au promovat examenul de bacalaureat.
Luca a afirmat că şi de această dată cele mai bune note s-au înregistrat la liceele teoretice, dar şi la colegiile tehnice.
Cea mai mare diferenţă de note a fost de 2,80 de puncte, în cazul unei lucrări notate iniţial cu 5, care după admiterea contestaţiei a scăzut la 2,20, respectiv 2,6, în cazul unei lucrări notate iniţial cu 8,10, la limba maghiară, care după contestaţie a ajuns la 5,5.
Cea mai mare creştere a notei s-a înregistrat în cazul unei lucrări la geografie, unde candidatul obţinuse iniţial 3,70, iar după contestaţie a primit nota 6.
"În cazul lucrărilor cu diferenţe, vom vedea cine au fost corectorii